ÜZÜMÜN FAYDALARI
Üzüm meyvesi, pek çok sahada kendisinden yararlanılan bir bitkidir. Kütüklerde ve asmalarda yetiştirilir. Üzümden faydalanılarak genellikle 3 şey yapılır:
Kuru üzüm, pekmez ve sirke.
Üzümün en güzel kısmı, çekirdeğidir. Doktorlar bundan zayıf mideler için çok büyük faydaları olan bir takım terkipler yaparlar.
Üzümde şeker, asit, kalsiyum, demir, iyot, magnezyum, fosfor, potasyum gibi mineraller ve A, B, C vitaminleri vardır. Üzümün kabuğunda kremortartar, asitik tanen, selüloz ve az miktarda protein ile mineraller vardır.
Üzüm bir beyin gıdasıdır; beyin ve sinir metabolizmasını destekler. Gergin sinirler için birebirdir. Öğleden sonra yiyeceğiniz bir miktar üzüm, vücudunuzu hattâ zihninizi bile günün geriye kalan kısmında zindeleştirir.
Üzümün içinde bulunan demir, kansızlığa karşı da bir ilaç gibidir. Zehirli ve zararlı bir madde olan “üre”nin de vücutta birikmesine engel olarak onu vücuttan atar. Üzümle tedavî bu bakımdan önem kazanmıştır.
İlâç olarak kullanılan üzüm cinsleri açısından “çavuş üzümü” ayrı bir değer ve özellik taşır. “Üzüm kürü” diye bilinen bu tedâvî; iyileşme dönemindeki hastalar, zayıflar ve kansızlık çekenler için çok yararlıdır.
(Günde 250 gram yiyerek başlayın, küre ve bu miktarı yavaş yavaş artırarak günde 2 - 2,5 kiloya kadar çıkarın. Yiyeceğiniz üzümü günün belli saatlerine dağıtın. Buna 2 ilâ 4 hafta devam edebilirsiniz. Kür yapıyorsanız mümkün olduğunca taze, yeni kopmuş ve iyice olmuş üzümleri tercih edin.)
Üzüm, şişmanlarla şeker hastalarının uzak durması gereken bir meyve iken bebek bekleyen anne adayları için harika bir meyvedir. Yüksek besin değeri ve kolay sindirilmesi yönünden “nebatî süt” diye nitelendirilir. Bileşimi bakımından anne sütüne yakındır. Sadece yağı eksiktir.
Üzüm, meyvelerle birlikte meyve, azıklarla birlikte azık, katıklarla birlikte katık, ilâçlarla birlikte ilâç, içeceklerle birlikte içecektir. Yapısı sıcak ve yaştır. En iyisi taneleri büyük ve sulu olandır. Tatları eşit olduğu zaman, beyazı siyahından daha üstündür.
Allah Teâlâ, Kur’ân-ı Kerîm’de kullarına dünya ve âhirette verdiği nimetlerden söz ederken üzümü de zikretmiştir.
“Ve O’dur ki, gökten su indirmiştir. Sonra o su ile her bir şeyin nebâtını (bitkisini) çıkardık, sonra ondan da yeşil fidanlar çıkarıverdik. Fidanlardan birbiri üzerine binmiş başaklar çıkarıyoruz. Ve hurma ağacından, onun tomurcuğundan da yakın salkımlar çıkardık. Ve üzüm bahçeleri ve birbirine benzeyen ve benzemeyen zeytin ve nar çıkardık. Bakınız, her birinin meyve verdiği vakit meyvesine ve kemâle erişine. Şüphe yok ki, bunda imân eden bir kavim için birçok âyetler vardır.” (En’âm Sûresi, 99)
MANTAR DOLMASI
Malzemeler:
12 adet mantar
100 gr. sucuk
100 gr. yeşil soğan
45 ml. sıvıyağ
2 adet yumurta
20 ml. krema
120 gr. kaşar peyniri
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Yapılışı:
Mantarları iyice yıkayıp temizleyin. Saplarını çıkartın. İrice doğradıktan sonra mantarların dış kısmına hafifçe zeytinyağı sürün. Tuz ve karabiber serpip yuvarlak kısımları alta gelecek şekilde yağlı kâğıt serili fırın tepsisine yerleştirin.
Sucuğu küçük küpler hâlinde doğrayın. Yeşil soğanları halka şeklinde ince ince kesin. Mantar saplarını ve sucuğu kızgın yağda renkleri açık kahverengi oluncaya kadar kızartın. Yeşil soğanları ekledikten sonra 1 dakika daha kızartıp soğumaya bırakın. Kaşar peynirini rendeleyin. Bir kâsede yumurtalar ve krema ile karıştırın. Sucuklu karışımı ekleyin. Tuz ve karabiber ile tatlandırın.
Karışımı mantarların içine paylaştırın. 200°C’lik fırında 20 dakika pişirin.
Âfiyet olsun…
YORUMLAR