Ortadoğu kökenli bir bitki... Eski Yunanlılar ve Romalılarca lezzet verici olarak, Çinliler tarafından ise ilaç olarak kullanılmıştır.
Kerevizin hoş bir kokusu vardır. Ağız kokusunu giderir. Terkibinde B, C vitaminleri, fosfor, kükürt, klor madenleri bulunur. Kanı temizler. Vücuttaki zehirleri dışarı atar. Salgı bezlerini çalıştırır. Sindirimi hızlandırır. Romatizmayı tedavi edicidir. Kaynatılan kereviz tohumu, böbrek taşlarının düşürülmesinde yardımcı olur ve mide suyuna faydalıdır. İştah açar, sinir yorgunluğunu giderir. Vücuda serinlik verir. Kalb hastalarına tavsiye edilir. Taze yaprakları havuç ve domates suyuyla kaynatılarak içilirse şişmanlığı tedavi edici tesir gösterir.
Kereviz ne yazık ki, bir çok âilede hüsn-i kabul görmez. Hanımlar, âile fertlerine muhakkak kerevizi sevdirmenin bir yolunu bulmalıdır. Pişmiş olarak yenilmiyorsa yapraklarını kullanarak çeşitli yemeklerde baharat niyetine tüketilmesi sağlanabilir.
KEREVİZ SALATASI
1 orta boy kereviz
Yarım bardak ceviz
2 diş sarımsak
3 kaşık yoğurt
2 kaşık mayonez
Tuz
Yapılışı:
Kerevizin kabukları soyulup rendelenir, üzerine ceviz eklenir. Başka bir kapta yoğurt, mayonez, tuz ve dövülmüş sarımsak karıştırılır. Maydanoz veya cevizle süsleyip servis yapabilirsiniz.
SEBZELİ TAVUK
1 adet soğan
2 çorba kaşığı zeytinyağı
250 gr. kuşbaşı doğranmış tavuk göğsü
Birer adet kabak ve patlıcan
1 adet kırmızı biber
1 küçük boy kereviz
6-7 adet mantar
Sosu için:
2 çay kaşığı bal
2 çorba kaşığı soya sosu
1 çorba kaşığı sirke
1 çay kaşığı kekik, pul biber, köri, tuz.
Yapılışı:
Yemeklik doğranmış soğanı zeytinyağında kavurun. Ardından kuşbaşı tavuk göğsünü ilâve edip kavurmaya devam edin. Kibrit çöpü şeklinde doğranmış sebzeleri ilâve edin. Pişmesine yakın ayrı bir yerde sosu hazırlayın. Bunun için bal, soya sosu ve sirkeyi karıştırın. Yemeğe ekleyin. Karıştırıp bir-iki dakika daha pişirin. Baharatlarını da ekleyip ocaktan alın ve sıcak olarak servis yapın.
YORUMLAR