Yemek Tarifi-Kahve Profiterol

Kahve; hazmı kolaylaştırır, vücuda uyanıklık ve zindelik verir. Ama her şeyin olduğu gibi kahvenin de aşırısının zararı vardır.

Türkiye’de kahve yetişmediği hâlde, özel pişirme şekliyle dünyanın pek çok yerinde “Türk Kahvesi” olarak bilinir. Bu bize özel kahveyi daha güzel bir şekilde pişirmek için şu hususlara dikkat etmelisiniz:

 

Güzel Kahve Pişirmek İçin

-Her şeyden önce kahve için kullanılan su, klorsuz içme suyu olmalıdır. Kireçli bir su olursa, kahveniz tortulaşır ve acır.

-Cezveye kaç kişilik kahve yapıyorsak o miktara göre fincanla su koyun. Bir kişilik kahve için 1 fincan suya, 2 çay kaşığı kahve yeterlidir.

-Eğer kahvenizin az şekerli olmasını istiyorsanız 1, orta şekerli olmasını istiyorsanız 2, şekerli istiyorsanız 3 çay kaşığı şeker koyabilirsiniz.

-Cezve, ateşin üzerine yerleştirildikten sonra içindeki su karıştırılmaz. Fakat kaynamaya başladığı anda kaşıkla karıştırırsanız, kahvenin köpük yaptığını görürsünüz. Kenardaki köpükleri ortaya alıp, karıştırma işlemine son verin.

-Kahvenin taşmasına yakın, yani kahve cezve içinde yükselmeye başladığı anda, cezveyi indirip köpüğü fincanlara pay edin. Bu arada cezveyi hafifçe sallayıp telvenin çökmesini engelleyin. Geriye kalan kahveyi bir taşım daha kaynatıp fincanlara doldurabilirsiniz.

 

Aklınızda Bulunsun

-Bayat bir Türk kahvesi, ikram sırasında sizi zor durumda bırakabilir. Bunu engellemek için, kahve kavanoza 2-3 tane kesme şeker atın. Böylece kahveniz daha uzun bir süre tazeliğini koruyacaktır.

-İçinde çekilmiş kahve bulunan kavanoza bir tutam tuz veya şeker ilave ederseniz, bu, kahve kokusunun daha belirgin olmasını ve artmasını sağlar. Şayet kahveniz bayatsa, kullanmadan evvel kısık ateşte hafif kavurun, hem rutubeti gider, hem de tazelenir.

-Kahvenin kokusu hoş değilse, içerisine biraz saf vanilya koyabilirsiniz.

-Kahvenin bozulup bayatlamaması için kapalı bir kutuda ya da kavanozda saklayın. Serin ve ışıksız bir yerde hatta buzdolabında muhafaza edin. Tadının bozulmaması için asla metal kaşık kullanmayın, plastik bir ölçü kaşığı kullanın.

-İçilen kahve telvelerini atmayın. Kahve telvesini mutfak veya banyodaki lavaboya döküp üzerinden bol su akıtın. Kokuların ve su borusuna yığılan yağların yok olduğunu göreceksiniz.

-Kahve izini porselenden çıkarmak için soda koyun.

-Mutfak eşyalarındaki balık kokusunu önlemek için kahveyi kullanabilirsiniz. Yıkama suyunun içine bolca kahve telvesi atın. Telve, balık kokusunu emecektir. Sonra bildiğiniz gibi bolca suyla durulayınız. Ellerinize sinen kokuyu da yine nemli kahve telvesiyle ellerinizi ovup duruladıktan sonra giderebilirsiniz.

-Sarımsak kokusu için de kahve için ya da kavrulmamış kahve tanesi çiğneyin.

 

 

Profiterol

 

 

 

 

MALZEMELER

Hamuru için

1,5 su bardağı su

100 gr. margarin

1 tatlı kaşığı toz şeker

1,5 su bardağı un

4 adet yumurta

1 fiske tuz

 

Kreması İçin

500 gr. süt

1 yumurta sarısı

4 çorba kaşığı un

1 su bardağı toz şeker

1 paket toz şanti

 

Üzeri İçin

1 su bardağı su

1 tatlı kaşığı margarin

1 kahve fincanı toz şeker

1 tatlı kaşığı nişasta

1 çorba kaşığı kakao

125 gr. rendelenmiş bitter çikolata

 

YAPILIŞI

İç kreması

Yumurta sarısı ile şekeri önceden tencerede karıştırın. Sonra unu ilave edip azar azar sütü ekleyin. Bu karışımı kaynattıktan sonra krema ılınınca toz şantiyi de ekleyip mikserle çırpın.

 

Çikolata sosu için

Şeker, kakao ve nişastayı bir kapta karıştırın. Süt ilâve edip sürekli karıştırarak kaynatın. 1 tatlı kaşığı margarin ve çikolatayı ilâve edin. Çikolata eriyene kadar karıştırın. Ocaktan alıp soğumaya bırakın

 

Hamuru İçin

 

Tencerenin içine suyu koyun. Üzerine tuz, şeker ve margarini ilave edip kaynatın. Kaynamaya başlayınca yavaş yavaş un ekleyin. Hamuru kısık ateşte pişirin. Piştikten sonra soğumaya bırakın. Ara sıra karıştırıp parmağınızla sıcaklığını kontrol edin.

Mikserle yumurtaları iyice yedirin. Hamur, şanti torbasında sıkılacak kıvama gelinceye kadar yumurta ilave edebilirsiniz. Kıvamı ayarlanınca, şanti torbasına alıp yuvarlak olarak şekil verip yağlı kâğıtla kaplanmış fırın tepsisine dizin. 150 derecedeki fırının alt rafında üzeri pembeleşinceye kadar pişirin. Bu zaman zarfında fırının kapağını açarsanız, hamuru çökme yapabilir.

İyice piştikten sonra fırından çıkarıp içlerini kremayla doldurun ve üzerine çikolata sosu döküp servis yapın.

PAYLAŞ:                

Ruşan Kavaklı

Ruşan Kavaklı

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle