KESTANELİ PASTA
PANDİSPANYASI İÇİN
4 yumurta
1.5 su bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı kakao
2 bardak un
KREMASI İÇİN
3 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
4 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı margarin
1 paket vanilya
ÜZERİ İÇİN
1 paket toz şanti
1 su bardağı süt
1 kase ayıklanmış kestane
HAZIRLANIŞI
Hazırlama kabında yumurta ve toz şekeri yaklaşık 5 dakika kadar çırpıyoruz. Üzerine kakao, un, kabartma tozu koyup karıştırıyoruz. Yumuşak bir kıvam elde edip kelepçeli pandispanya kalıbına döktükten sonra, 150 derece fırında 20-30 dakika pişiriyoruz.
Bir tencereye sütü, unu, toz şekeri, vanilyayı koyup çırpma teliyle karıştırıyoruz ve pişiriyoruz. Kaynadıktan sonra soğumaya alıyoruz.
Toz şantiyi sütle karıştırıyoruz. Diğer krema soğuduktan sonra krem şantiden üç kaşık ekleyip karıştırıyoruz. Keki iki bölüme ayırdıktan sonra, servis yapacağımız tabağa birinci katını koyup şerbetle ıslatıyoruz. Üzerine kremayı yaydıktan sonra, kestane parçalarını serpiyoruz. Daha sonra ikinci dilimi koyup, krema ile bütünleşmesi açısından biraz bastırıyoruz.
Hazırladığımız şantiyi kekin her tarafı ile kaplıyoruz. Şanti torbası ile üzerini süslüyoruz. Üzerine kestane parçaları koyup buzdolabına kaldırıyoruz. Altı saat bekledikten sonra servis yapabiliriz.
PASTA YAPIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
-Pasta yapımında kullanacağınız yumurta, oda sıcaklığında olmalıdır.
-Pastanızın daha gevrek olmasını istiyorsanız, bir tutam tuz atın.
-Pasta yaparken kullanılan meyve ve şekerlemenin dibe çökmemesi için pastanıza bir miktar mısır unu ilâve edebilirsiniz.
-Rulo pasta hamurunu pişirmek için kısa sürede hamur pişirilip fırından çıkarılmalıdır. Rulonun kolay sarılması için yağlı kâğıt kullanılmalıdır.
-Kesilmiş pastanın kurumaması için yanına yarım elma koyup üzerini örtün.
-Pasta yaparken kullanacağınız meyveleri, uzun süre dayanması için toz şekere bulayın.
-Pasta kalıpları ve hamur üstüne koyarak pişireceğiniz kâğıtlar kullanılmadan evvel hafifçe ısıtılıp yağlamalısınız. Bu, pastanın kalıba yapışıp yanmasını önler.
-Pasta yaparken içine konan üzümlerin dibe çökmesini istemiyorsanız, hamura katmadan tereyağına bulayın.
-Hazırladığınız pastayı fırına verdikten sonra, pişirme süresinin ortasında dışarı çıkarıp üzerine yumurta akını az pudra şekeri ile çırparak beze hamuru hazırlayın ve pastanın üzerine sürün.
-Pasta yaparken hamuru pasta kabına kaşıkla boşaltmanız gerekiyorsa, hamurun kaşığa yapışmaması için kaşığı hazırladığınız hamurun içine koymadan sıcak suda ıslatın. O zaman hamur, kaşıktan kalıba daha kolay düşer.
-Pasta ve kekler için kullandığınız kremanın daha kıvamlı olmasını istiyorsanız, hem çırpacağınız kâseyi, hem kremayı, hem de çırpıcınızı birkaç dakika buzdolabında bekletiniz.
-Pandispanya yapılırken yumurtalara karıştırılan un ve yağ iyice karıştırılmalı ve hiç bekletilmeden derhal kalıba dökülüp fırına verilmelidir.
-Pandispanya ve kek yapımında unu eleyerek ilâve ederseniz, kekiniz daha çok kabarır.
-Pasta süslerken kremanın servis tabağının kenarına bulaşmasını istemiyorsanız, kullandığınız pasta tabağından daha büyük iki yağlı kâğıdı tabağın ortasında kenarları üst üste gelecek şekilde yerleştirin. Daha sonra pastanızı bu kâğıtların üzerine koyun. Pastanızı krema ile süsledikten sonra yağlı kâğıtları iki yandan çekip alın.
-Pastaların üzerine koyduğumuz meyvelerin kararmasını önlemek için limonlu suya batırıp öyle kullanabilirsiniz.
-Una, kakao ve tarçın ilave edip hepsini harmanlamak sûretiyle pandispanya yapmak isterseniz, un miktarını ilâve ettiğiniz tarçın veya kakao kadar azaltmalısınız. Yumurtalara un ilâve ettiğiniz zaman tahta kaşık veya delikli emaye kepçe ile karıştırmak gerekir. Çünkü metal kaşık, pandispanyanın kabarmasını önler.
-Pastanız için pudra şekeri gerekiyorsa, bunu şöyle yapabilirsiniz: İki temiz kağıt arasına toz şekerini koyun ısıttığınız ütüyü, bu kağıdın üzerinde şekerler un hâline gelene kadar gezdirin.
-Pandispanyayı pişireceğiniz kalıbın kenarlarını yağlamayın. Yağlarsanız kenarları kaygan olacağı için hamur aşağı kayar ve ortası kabarık olur.
-Fırında pişirdiğiniz pandispanyanın tepsisini iyice kabarıp katılaşıncaya kadar fırının kapağını açmayın. Üzeri fazla kızardığı hâlde içi pişmedi ise, üzerine yağlı bir kâğıt koyun.
-Pandispanya hamuru çok pişerse, kuru ve kırılgan olur. Pişme süresi bitmeden beş dakika önce pişip pişmediğini kontrol etmeliyiz. Parmağınızla üstüne bastırdığınızda çukur kalırsa henüz pişmemiştir, ancak çukur düzelirse pişmiş demektir.
YORUMLAR