PATATES
Patates, B1, B2, PP vitaminlerini ihtiva eder. Ayrıca potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir, alüminyum, manganez, çinko, nikel gibi değerli madenler içerir. Bunlar pişirilince kaybolurlar. Çiğ patates suyu içilirse bütün bu faydalı vitaminlerden istifade edilmiş olur.
Çiğ patates suyu karın ağrılarını dindirir, mide ekşimesini önler, safra kesesi taşını düşürür. Karaciğer şişkinliğini iyileştirir, iltihabı giderir, kansere karşı korur. Gastritte, ülserde, on iki parmak ülserinde faydalıdır, yüksek tansiyonda ve damar sertliğinde kullanılır, idrar söktürücüdür, albüminde ve basurda faydalıdır, taş ve kumların dökülmesini sağlar.
KULLANIŞI
Karaciğer yetersizliği ve safra kesesi taşında; öğle ve akşam yemeklerinden evvel bir fincan patates suyuna bir miktar limon sıkılarak içilirse faydalıdır.
Kabuğu soyulmuş patates suyundan sabahları aç karnına bir çay bardağı içilir, bir ay kadar devam edilirse çeşitli mide rahatsızlıklarında faydalı olur.
Yüksek tansiyonda ve damar sertliğinde; üç bardak suya 30 gr. patates kabuğuyla beraber ince ince doğranır, 30 dakika kaynatılır, süzülür, günde 2 bardak içilir. Bir müddet devam edilmelidir. Bu su aynı zamanda bol idrar söktürür, taş ve kum dökmeyi sağlar, safra akışını kolaylaştırır, bağırsak solucanlarının düşürülmesinde yardımcı olur. Radyasyon ve kimyasal artıklara karşı kanı zehirlerden temizler, hücreleri yeniler.
Albümin hastaları bol bol haşlanmış patates yerlerse şifasını görürler. Patates içerisinde nişasta bulunması sebebiyle şeker hastalarının kan şekerini hızla yükseltir. Aynı zamanda şişmanlatıcıdır. Bu sebeple şeker hastaları ve şişmanlamak istemeyenler patatesi az yemelidir.
Ülserde patates kabukları ile ezilir, püre hâline getirilir, bir miktar saf zeytinyağı ile karıştırılır, yemeklerden önce 2 veya 3 kaşık yenir.
Aç karnına günde 1 veya 2 çay bardağı patates suyu içildiğinde ülseri tedâvi eder. Bir müddet devam edilmelidir.
MANTAR ÇORBASI
MALZEMELER
1- 250 gr mantar
2- 1 adet soğan
3- 1 su bardağı pirinç
4- 1 çay kaşığı seker
5- Et suyu
6- Yarım çay bardağı süt
7- 3 silme yemek kaşığı un
8- Maydanoz
9- 2 yemek kaşığı margarin
YAPILIŞI
250 gram mantarı büyük olarak doğrayın. 1 çorba kaşığı margarinle kavurun. Soğanı rendeden geçirip bir çorba kaşığı daha margarin ekleyip kavurun. (Soğanların sıcağa teması için mantarları tencerenin kenarına alın.) Tuzunu karabiberini ekleyin. Pirinci, şekeri ekleyin. Et suyu ve biraz su koyup kaynatın. Sütü, unu ve maydanozu rendeden geçirip çorba kaynadıktan sonra bu karışımı ilave edip bir taşım daha kaynatın. Âfiyet olsun…
YORUMLAR