Tükenmeden Tüketelim…

Marketten veya mağazadan aldığınız bir çok şey, evinizde de var mı? Aldığınız şeyler için daha mağazanın kapısından çıkmadan pişman olanlardan mısınız? Bütçeniz elvermediği hâlde borç-harç alışveriş yapanlardan mısınız? Bu harcamaların, âile içindeki mutluluk ve huzurunuzu hedef aldığını düşünenlerden misiniz? O hâlde alışveriş hastalığına yakalananlardansınız. Bu hâlinizden muzdaripseniz, birkaç küçük tüyo ile bu hastalıktan kurtulmaya çalışın!..

 

Öncelikle Üç Önemli Hayat Düsturu:

-Geçim şartları açısından kendinizden altta olanlara, ahlâk ve fazîlet olarak sizden daha üst seviyede olanlara bakın. Fakirlerle ilgilenin, ihtiyaçlarını bizzat gidermeye çalışın.

-Bir şeyin yerli yerince kullanılmaması veya gereğinden az veya fazla kullanılması “israf” ve dolayısıyla “haram” olduğunu unutmayın. Bu prensip hayatınızda yer ettiği  zaman paranızı, düşüncelerinizi, bedeninizi, zamanınızı, kısacası üzerinizdeki her türlü nimeti âhiret gününde hesabını verecek şekilde sarfetmeye başlarsınız.

-İnsan, her zaman bir şeylere ihtiyaç duyan varlıktır. Bütün ihtiyaçlarınızı bir anda karşılayamayacığınızı düşünün ve en önemlilerini öne alın.

 

Şimdi Biraz da Pratik Reçeteler:

-Bazı günler, sırf alışveriş isteğinizi kırmak için market ve mağazalara girdiğiniz hâlde gün boyunca hiçbir şey almayın.

-Alışverişlerinizi haftanın bir veya iki gününe indirin. Her gittiğiniz yerden bir şeyler alma duygusundan kurtulun!..

-Markete veya çarşıya çıkacağınız zaman, evde gerçekten lâzım olan şeylerin listesini yapın. Çok mecbur kalmadıkça bu listenin dışına çıkmayın.

-İhtiyaçlarınızı bulabileceğiniz yeri düşünün ve öncelikle buraya gidin.

-İhtiyacınız kadar yanınıza para alın. Kredi kartı kullanıyorsanız, limiti düşük olanı yanınıza alın. Birden fazla kredi kartıyla ve yüksek limitli kartlarla alışverişe çıkmayın.

-Marka hastalığınızı keşfedin. Aynı kalitede ama daha ucuz olanları tercih edin.

-Yiyecek bir şeyler almak için markete gitmeden önce karnınızı doyurun. Aç karna çıktığınız alışverişte daha fazla şey alacaksınız.

-Çok fazla reklam seyretmeyin. Çünkü reklamlar, şuuraltına hitap ederek insanların alışveriş isteklerini tahrik etmek üzere hazırlanır.

* * *

Son olarak her hastalıkta olduğu gibi ileri derecede alışveriş mübtelâsı hâline gelmiş bulunanların, bir an önce doktora gitmeleri önemle tavsiye olunur.

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle