Allah Teâlâ buyuruyor:
“Allâh’ın Rasûlü, size neyi verdiyse onu alın; neyi yasaklarsa ondan da kaçının.” (el-Haşr, 7)
“Rasûlullâh, nefsinin arzu ve istekleri doğrultusunda konuşmaz. Onun söyledikleri kendisine vahyedilenlerden başka bir şey değildir.” (en-Necm, 3-4)
“Sizin için, Allâh’ı ve âhiret gününe kavuşmayı umanlar, Allâh’ı çokça zikredenler için Allâh’ın Rasûlü’nde “üsve-i hasene: en güzel örnek” vardır.” (el-Ahzâb, 21)
“De ki: Allâh’ı seviyorsanız, bana uyunuz ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın.” (Âl-i İmrân, 31)
“Allâh’a ve Rasûlü’ne inanıyorsanız, anlaşmazlığa düştüğünüz konuları, Allâh’a ve Rasûlü’ne arz ediniz!..” (en-Nisâ, 59)
“Hayır, Rabbine andolsun ki, onlar, aralarında çıkan anlaşmazlıklarda seni hakem tayin edip sonra da verdiğin hükmü, içlerinde hiçbir burukluk duymadan kabul edip teslim olmadıkları sürece tam mü’min olamazlar.” (en-Nisâ, 65)
“Rasûlullâh’ın emrine muhâlefet edenler, fitneye ya da can yakıcı bir azâba uğramaktan çekinsinler.” (en-Nûr, 63)
“İnsanlara, kendilerine ne indirildiğini açıkça anlatasın diye sana da Kur’ân’ı inzâl ettik.” (en-Nahl, 44)
“Kim Rasûl’e itaat ederse, Allâh’a itaat etmiş olur…” (en-Nisâ, 80)
“Şüphesiz Sen doğru yola, Allâh’ın yoluna götürüyorsun.” (eş-Şûrâ, 52-53)
“Aralarında hükmetmeleri için Allâh’a ve Rasûlü’ne çağrıldıkları zaman, mü’minlerin sözü sadece «İşittik ve itaat ettik.» demeleridir. Felâha, kurtuluşa kavuşacak olanlar işte bunlardır.” (en-Nûr, 51)
* * *
Peygamber Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- buyurmuştur:
“Size iki şey bırakıyorum. Onlara sıkı sarıldığınız sürece yolunuzu şaşırmazsınız: Allâh’ın kitâbı ve Rasûlü’nün sünneti…” (Mâlik, Muvattâ, Kader, 3)
“Kim benim sünnetimden (yaşama tarzımdan) yüz çevirirse, benden değildir.” (Buhârî, Nikâh, 1; Müslim, Nikâh, 5)
“Sözün en hayırlısı, Allâh’ın kitabıdır. Yolların en hayırlısı, Muhammed -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in yoludur. İşlerin en kötüsü, sonradan çıkarılmış olan bid’atlerdir. Her bid’at sapıklıktır.” (Müslim, Cum’a, 43; İbn-i Mâce, Mukaddime, 7)
“Dinin elden çıkışı, sünnetin terkiyle başlar. Halat nasıl lif lif kopup parçalanırsa, din de sünnetin birer birer terkiyle ortadan kalkar.” (Dârimî, Mukaddime, 16)
“Kim bizim dinimizde olmayan bir şey yaparsa, o reddedilmiştir, makbul değildir.” (Buhârî, Sulh, 5; Müslim, Akdiye, 17-18; İbn-i Mâce, Mukaddime, 2)
YORUMLAR