DECCAL TABAKTA
Kemal Özer, Hayy Kitap, İstanbul 2013
Kitabın giriş bölümündeki şu cümleler, hem konuyu hem de kitabı özetler mahiyette:
“Komedi dizisi Seinfeld’in «The Mango» bölümünde, Jerry Seinfeld, “Bilim adamları çekirdeksiz karpuz yapmış. Çekirdeği tükürme sıkıntısı bu kadar büyük bir sorun muydu ki, vakitlerini ve enerjilerini buna harcamışlar?» diye soruyor. Seinfeld’in saf bir yaklaşımla anlayamadığı şu ki, o bilim adamlarının derdi, bizi çekirdeği tükürme zahmetinden kurtarmak değil. Gıdanın genetiğiyle oynanması fikri, daha fazla tohum satarak para kazanmaktan çok çok öte bir amacın ürünü.
Canlıların yapısını değiştirme, yani kalıtım mühendisliği fikri; hayatın yazılımı olan DNA’yı ticârî mal hâline getirmekten tutun, insanları birer robotik köleye çevirmeye kadar, geniş spektrumlu şeytânî bir plânın parçasıdır. Yani insan, görevi olmayan alanları kendine vazife edindiği günden bu yana, İlâhî isteği, fıtrata aykırı işleri ve icatları meslek edinmiş durumda. Her şey bir tekniğe dönüştürülmeye çalışıldığı için bütün tabiîlik yitiriliyor.
19’uncu asrın son çeyreğinde başlayan, günümüzde adına ‘kalıtım mühendisliği’ denilen bitki, hayvan ve insan genlerinin değiştirilerek ticârî bir meta hâline getirilmesi eylemi, Jean Jacques Rousseau’nun, «İnsan özgür doğmuştur, fakat her yerde zincirler içindedir.» sözlerinde karşılık buluyor. Adına kısaca GDO denilen müdahale sistemi; bitki, hayvan ve insanın genlerinin bir kısmı çıkarılıp, yerine başka türlerden aktarılan genlerle patent altına alınan yaşamın, dünyayı yöneten birkaç ailenin mülkiyetine geçirilmesinden ibarettir.”
Kitabın bütününde, zikredilen satırlar arasında yer alan GDO teknolojisi, helâl ve haram sınırları, bu işin içindeki gizli eller hakkında merak edilen birçok soru ve konu ele alınmış. Alışılagelmişin dışında “farklı” bir şey okumak isteyenlere…
YORUMLAR