Kudüs, Beyt-i Makdis veya Filistin meselesi, İslâm Dünyası’nın yüzyılı aşkın bir süredir gündeminde… I. Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru Osmanlı’nın antlaşmaya/sulha mecbur bırakılmasıyla çekildiği bu mübarek topraklar, o gün bugün kan revan içinde…
İsimler, katliâmlar, suikastlar, göçler, savaşlar, ihanetlerle dolu karanlık bir geçmişi, el feneriyle parça parça görmek isteyenler için bu kıymetli eser muhakkak değerlendirilmeli… Kim kimdir? Kim dost, kim düşman? Kim iki taraflı oynamış? Filistin meselesine taraf olmanın bedeli ne? Geçmişte neler olmuş? Bugün ve yarın neler olması muhtemel? Daha pek çok soru ve konu, kısa kısa ele alınmış ve okuyucuya ip uçları ile meselenin ana hatları anlatılmaya çalışılmış.
Mesele, çok boyutlu… Tarihî arka planın yanı sıra, dinler tarihi, siyonizm, ülkeler arası siyaset ve hakimiyet hesapları ile mâlum “dengeler” meselesi… Uluslararası güç dengeleri, bazı Arap ülkelerinin ve liderlerinin iktidarlarını korumak için savruluşları… Türkiye’nin duruşu… Bugün de benzerlerini yaşadığımız İsrail tarafında olup olmamanın çıkar ve bedelleri…
Bütün bunların arasında ve ortasında çileli bir halk: Filistinliler… Birçok insan şehit olmuş, hapishanelerde çürümeye terk edilmiş, vatanlarını bırakmaya zorlanmış. Esaretin zinciri, ellerine ve boyunlarına dolanmış. Onları, câmi önüne bırakılan bebek gibi, kendi hâline terk etmiş bir İslâm ümmeti…
Bu ve benzeri birçok konuyu, gazete yazılarında ele alan Taha Kılınç, bunları “Kudüs Yazıları” başlığıyla bir araya getirmiş. Tadı, insanın damağında kalan bir üslup ve merak uyandıran işleyişi ile, Kudüs ve Filistin Meselesi’ne ilgi duyan kimseler için bir “başlangıç” kitabı… Başlayın, adımlarınızın ve gönlünüzün er geç Kudüs’le kesiştiğini göreceksiniz.
YORUMLAR