Faruk Beşer, Nûn Yayıncılık, 2011
“Kadın ve Evlilik” kitabı, yazarı tarafından: “yıllardır bu konuda okuduğumuz ve yazdığımız şeylerin bir bakıma özeti” olarak tanıtılıyor.
Birinci bölümde “Âilenin Kurulması” genel başlığı altında yazar, mesut bir yuvanın temeli olarak gördüğü “aşk” mefhûmunu işliyor. “İnsan Ne İçin Evlenir?” sorusunu cevapladıktan sonra “Nikâhın Şartları” konusunu, günümüzün toplumsal durumunu da dikkate alarak yorumluyor. “Birden Çok Kadınla Evlenme (Taaddüt)” ruhsatının günümüz şartlarında, İslâmî ölçüleri ve toplum maslahatını esas alarak nasıl anlaşılması gerektiğini işledikten sonra: “Kadının Âiledeki Yeri ve Hakları”, “Süslenme”, “Çocuğa İsim Verme” gibi konularda açıklayıcı ve netleştirici bilgiler veriyor.
İkinci bölüm, “Âilenin Parçalanmaktan Kurtarılması” ana başlığıyla, günümüzde karşılaşılabilen problemlere temas ediyor. “Çapkınlık ve Şüphe Kurdu”, “İçki ve Kumar”, “Haklara Riâyetsizlik” başlıkları altında bahsedilen sapma ve bozulmalardan kurtulmanın reçetesi olarak da “insanın sahip olacağı güçlü bir îman ve helâl-haram tanıma terbiyesi” vurgulanıyor.
Üçüncü bölüm ise, “Kadına İlişkin Değişik Konular” başlığı altında “Kadın Hakları”, “Reklâm Aracı Olarak Kadın”, “Kadının Çalışması”, “Kadının Seçme ve Seçilme Hakkı” gibi farklı ve güncel konulara dair İslâm’ın bakış açısını ortaya koyuyor.
Gündemden düşmeyen İslâm’da Kadın ve Âile konularına, fıkhî bilgilere dayanarak verilen cevapları öğrenmek isteyen okuyucularımız için güzel bir eser…
YORUMLAR