Patricia Kata, Macaristanlı, yirmi yaşında bir üniversite öğrencisi… Okulunu bitirdiğinde Özel Eğitim Uzmanı olup Down Sendromlu ve Genetik hastalıklı öğrenci ve çocuklara hizmet edecek inşâallâh… Onurla taşıdığı başörtüsünün içinde, öyle edeple ve mâsumâne bakıyor ki, sanki yeni Müslüman değil de hep korunarak büyümüş bir genç kız gibi… Onun hidâyet öyküsü, insanın çevresi ne kadar kötü olursa olsun, istediğinde Allâh’ı bulma ve O’nun emirlerini yapma hususunda kişinin kendi irade ve isteğinin en önemli bir faktör olduğunu gösteriyor. Buyurun Patricia’nın İslâm’a doğru yaptığı yolculuğa şâhid olmaya…
Patrica hanım, önce sizi biraz tanıyabilir miyiz?
Macaristan’da küçük bir kasabada doğup büyüdüm. Âilem hâlen orada ikamet ediyor. Bizim ülkemizde çoğu kişi gibi âilem de Ateist (dinsiz)… Dolayısıyla ben de önceden ateisttim. Elhamdülillah, Rabbim beni seçti de hidâyete ulaştım.
Hidâyet yolculuğunuz nasıl başladı?
Çocukluğumdan beri çok meraklı birisiydim. Fakat öyle bir ortamda yetiştim ki, ne âilem, ne okulum, ne de çevremde dinle ilgilenen hiç kimse yoktu. Bırakın ilgilenmeyi, benim kelime dağarcığımda “din, Allah, peygamber, îman vs.” dini çağrıştıran hiçbir şey yoktu. Hattâ sadece İslam değil, diğer dinler hakkında bile bir ilgi ve bilgimiz yoktu.
Bu kadar dinden bîhaber bir ortamda din nasıl ilginizi çekti?
On iki yaşlarındayken bir gün gökyüzünü izliyordum. Hızla giden bulutlar, gökyüzünün sonsuzluğu beni düşünmeye sevk etti. Bu dünya nasıl var oldu? Sonu var mı? Biz nerden geldik? gibi sorular, o günden itibaren benim en çok merak ettiğim konulardı. Bu düşüncelerle birkaç yıl geçti.
Bir gün internette bir müslüman ile tanıştım. İkimiz güncel konulardan konuşup sohbet ediyorduk. Ben ona da din hakkında sorular soruyordum, ama cevap bulacağımı umarak değil, sadece sohbet olsun diye... Bu sohbetlerin neticesinde “Ben de inançlı birisi olabilir miyim?” diye kendi kendimi sorgulamaya başladım. İçimde büyük bir boşluk vardı. Bu boşluk da hiçbir şeyle dolmuyordu. Bu boşluk, anlatılmaz bir duygu… Tıpkı her şeye sahip olup da ama elini uzattığında hiçbir şeyi tutamamak gibi...
Ve araştırmaya başladım. Etrafımızda kilise olduğu için önce Hristiyanlık yakın geldi. Âileme sordum. Onlar da “Sen bilirsin.” dediler. Kiliseye gittim, âyinlere katıldım, hattâ vaftiz bile oldum. Ama henüz Hıristiyan olmamıştım. Kiliseden İncil alıp okumaya başladım. Bende ne hissettireceğini bilmiyorum. Ama hiçbir şey hissettirmedi. İçimdeki boşluk da aynı derinliği ile duruyordu. Üstelik kafam da karışmıştı. Ve okurken çok sıkıldım. Rûhum daralıyordu, bitiremeden bıraktım. Ama ümidimi kaybetmemiştim. Üzüldüğüm, sıkıldığım zamanlarda Hristiyanlıkla ilgili başka kitaplar da okudum. Belki onlardan etkilenirim ve içimdeki boşluğa bir cevap bulurum diye, ama olmadı. Sonra internette İslâm’ı araştırmaya başladım. İslâm deyince başörtülü kadınların fotoğrafları çıkıyordu. Ben de uzun uzun o resimlere bakıyordum. Ve tesettüre karşı bir sempati başladı bende... Hattâ başörtülü olarak gördüğüm ilk resim, bana hiç yabancı gelmedi. Hâlbuki ben o resmi görene kadar hayatım boyunca hiç tesettürlü birisini görmemiştim çevremde... Tesettürlü resimlere baktığımda o bana çok modern ve şık bir gibi kıyafet geldi, hattâ kadınlara çok yakıştığını düşündüm.
Bu sırada internetten tanıdığım müslüman arkadaşım, Ramazan ayı geldiğini ve müslümanların yemek yiyip içmeyi bıraktığını söyledi. Ben de denemek istedim. Ama ne zaman başladığını, ne zaman iftar olduğunu hiç bilmiyorum. Zannettim ki, günler boyunca hep aç kalınır. Ben de hiçbir şey yemiyordum, ama susadıkça su içiyordum. Bu kadarı bile bana haz veriyordu. Sanki şimdiye kadar ben sahipsizdim de bu açlıkla kendimi bir şeyin parçası gibi hissetmeye başlamıştım. Bu âidiyet duygusu rûhuma iyi gelmişti.
Ve hayatımı yavaş yavaş İslâm’a göre şekillendirmeye başladım. Partilere gitmeyi ve içki içmeyi tamamen terk ettim. Hayatımı huzur kaplamaya başladı âdeta… Ama henüz müslüman olmamıştım. Ama doğru yolda olduğumu hissediyordum. Ve bu hayat tarzını tamamen benimsemiştim. Daha sonraları ne partilerde eğlenmeyi, ne de içmeyi özledim. İslâm’a doğru attığım, ufak fakat emin adımlarım, hayatımın en doğru ve en güzel adımlarıydı.
İncil’i incelediğiniz gibi Kur’ân’ı da müslüman olmadan evvel okudunuz mu?
Hayır, hiç okumadım. İslâm’ın emirlerini, Müslüman olmadan küçük küçük yaşamam bile benim rûhumun sorularına cevap oluyordu. Hele tesettür, yani İslâm’ın dış görünüşü benim için yetiyordu. Kur’ân’ı incelemek aklıma gelmedi. Ama Müslüman olduktan sonra okudum.
Peki, ne zaman kelime-i şehâdet getirdiniz?
On beş yaşımdayken bir sabah âniden kendimi çok hazır hissettim. Evet, bugün zamanı geldi, dedim ve şehâdet getirip müslüman oldum. Elhamdülillah!
Daha öncede yeni müslüman olan kimselerle röportaj yaptım. Hepsinin ortak hikâyesi, İslâm’ı araştırırken eski hayatlarını terk etmeden ve eski hayatlarıyla karşılaştırarak İslâm’ı anlamaya ve yaşamaya çalışmalarıydı. Dolayısıyla îmân etmeleri biraz daha uzun sürüyordu. Siz ise, önce yaşayıp hislerinize ve gönlünüze göre hareket ettiğiniz için İslâm’ı belki onlar kadar bilgi sahibi olmadan kabullendiniz, öyle değil mi?
Gerçekten müslüman olduğumda hiçbir kitâbî bilgiye sahip değildim. Sadece bir Allah ve bir peygamberin var olduğunu biliyordum. Bir de resimlerde gördüğüm tesettür… Başka hiçbir şey bilmiyordum. Bilmiyorum neden, ama İslâm’a girmek zor gelmedi.
Peki, Müslüman olduktan sonra İslam ile ilgili bilgi açığını nasıl kapattınız? Size bu hususta kim yardım etti?
Kendim yavaş yavaş internetten araştırıyordum. Meselâ domuz etinin haram olduğunu okudum. Başka bilgi öğrenmeden onu hayatıma yerleştirdim. Domuz etini yememeye başladım. Bu hayatıma yerleşince bundan sonra artık helâl olmayan hiçbir et yemeyeceğim dedim ve yemedim. Daha sonra nikâhı olmayan kadın ve erkek birbirlerine nâmahrem olduğunu öğrendim ve hayatımdan “erkek arkadaşlığı” kavramını çıkardım. O da olunca şimdi hiç kısa giyinmeyeceğim dedim, kısa kollu ve dar olanları çıkardım. Bol, uzun kollu elbise ve eteği tercih ettim. Benim Müslümanlığım, bir bebeğin büyümesi gibiydi, yavaştı, ama yerleşerek gidiyordu. Önce öğreniyordum, sonra öğrendiğimi yaşıyordum.
Bir gün artık müslüman gibi ibadet etmeliyim diye internetten namaz videolarını izledim. Ama çok karışık geldi, erkeklerin hareketleri farklı, kadınların hareketleri farklı… Her harekette farklı duâlar okunuyor. “Kıble ne demek?” Hiçbir şeyi anlamıyordum. Abdest aldım. Önce ayakta durdum. Bir anda yere eğildim, secdeye kapanmışım. Bir anda duygu yoğunluğu yaşadım. Herhangi bir duâ da bilmiyordum, ama müthiş bir duyguydu. Gökten içime doğru akan ve içimin boşluğunu dolduran bir şey sevinç, ağlamak, Allah’tan bir şeyler isteme duygusu…
Bilmeden İslâm’ı, Peygamberimiz ve ashâb-ı kirâm gibi yaşamışsınız. Onlar da önce inen âyetleri öğreniyor ve yaşıyordu, sonra başka bir âyete geçiyorlardı. Peki, hayatınızdaki bu değişmeleri âileniz nasıl karşılıyordu?
Âileme müslüman olduğumu üç buçuk yıl sonra söyledim. Tahmin ettiğim gibi olumlu karşılamadılar. Ben onları suçlamıyorum. Müslümanlık, bizim medyamızda bir din gibi değil de sanki bir terör örgütü gibi lanse ediliyor. Onlar da bu yüzden çok endişeliler... Ama İslam ahlâkını bilseler böyle düşünmezler.
Tesettüre ne zaman girdiniz?
Âilem tesettüre girmemi istemediler. Çünkü müslüman olduğumun anlaşılmasını istemiyorlardı. Üniversiteyi kazanana kadar başımı örtemedim. Üniversiteyi kazanınca:
“-Evet, Patricia hayatında yeni bir sayfa açıldı. Bu senin için büyük bir şans… Orada seni hiç kimse seni tanımıyor. Artık müslüman olarak yapman gerekenleri yapmalısın! O şehre ilk müslüman kimliğim ile yani tesettürüm ile gitmeliyim; herkes ilk başta beni böyle kabul etsin!” dedim.
Yeni şehrime, yeni okuluma müslüman kimliğim ile girmiş oldum. Orada ev arkadaşım da Macaristanlı, yeni Müslüman bir kızdı. Aynı yaştaydık. O daha önce bir yurtta kalmış, yurtta namaz kılmasına izin vermedikleri için yurdu terk edip eve çıkmıştı. Bana da okuldan eve gidene kadar birçok kişi tesettürlü olduğum için hakaret ediyordu. Bu, beni çok zorladı. Bazen çıkarmayı bile düşündüm. Bu sıralar kendime:
“-Sen bu hayatı seçtin. Zorlanıyorsun, hakaret görüyorsun diye vazgeçemezsin!.. İslâm’ı kabul ettiysen, onu yaşamalısın!” dedim.
Çünkü ben okula başörtülü gittiğimde herkes beni çok dindar zannediyordu. Ben İslâm’ı temsil ediyordum ve İslâm’ı yaşamayıp ona zarar vermemeliydim. Bu kararım beni biraz daha rahatlattı.
Üniversitede müslüman olarak bir çevre bulabildiniz mi?
Okulumuzda yaklaşık on kız tesettürlü ve müslümandı. O yüzden hepimiz birbirimizle hemen selâmlaşıp tanışıyorduk. Bir gün okulda arkadaşımla yürürken bir müslüman kız bize selâm verdi. Biz de selâmını aldık. Biraz yürüdükten sonra döndü ve “Tanışalım.” dedi. Türk olan bu kardeşim, bizim telefonlarımızı aldı. Aradan iki ay kadar geçti. Beni aradı ve evine davet etti. Ondan ve kardeşinden de İslâm’ın bilemediğimiz nice güzelliklerini öğrendim. Onlar da tıpta okuyorlar ve onların sayesinde Türkiye’ye geldim.
Türkiye’yi gördünüz, buradaki müslüman genç kızlara bir mesajınız var mı?
-Evet, çevreniz, arkadaşlarınız sizi günahlara çağırabilir. Ne olursa olsun, onlara kanmayın! Mutluluk diye sunulan o nefsânî şeylerin hepsini biz gördük, yaşadık. İnanın sonu büyük bir boşluk ve bunalım… Asıl mutluluk İslam’da, siz bu yolda ilerleyin. Allâh’ın rahmetinden umudunuzu kesmeyin!..
Çok teşekkür ederiz. Bize vakit ayırdığınız için…
Ben teşekkür ederim.
YORUMLAR