Bu yazımızda sizi, bir mâneviyat sofrasına dâvet ediyorum. Muhterem Osman Nûri Topbaş Hocaefendi’yle birlikte bir umre ziyâretinde bulunmak nasip oldu. Bu vesileyle yapmış olduğu bir hasbihâlden çok istifade ettim. Sizinle de bu gönülden çıkıp gönlü bulan kıymetli nasihatleri paylaşmak istiyorum:
“Şu 7 şeyi dilimize vird edinmeliyiz:
1-Her işin başında besmele-i şerîfe çekmek,
2- Sıkça “Elhamdulillah” demek,
3-Dilimizi “Estağfirullah” duâsına alıştırmak,
4-Olması veya yapılması düşünülen her iş için “İnşallah” demek.
5-Sıkıntılı anda “Lâ havle velâ kuvvete illâ billâh” demek,
6-Ölüm vs. gibi bir olay karşısında “İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn” demek,
7-Dâima abdestli olup dili salevât-ı şerîfe ile meşgul etmek.
* * *
Yüksek ve kaba ses, merkeb sesidir. Hepiniz lâtif, ince ruhlu, zarif, affedici ve kibar müslümanlar olun. Sohbetle olgunlaşılır. Öyle bir hâle gelirsiniz ki, “Nasıl daha fazla zarif, fedakâr ve cömert olabilirim?” diye ne yapacağınızı şaşırırsınız; o derece derinleşirsiniz.
* * *
Sohbet ve seher, iki kanatlı kuş gibidir. Bunlar da ancak Allah rızası ve ihlâsla olacak.
* * *
Toplu hâlde yaşamak demek, her an imtihandan geçmek, denenmek demektir. “Hangimiz her zaman, herkese karşı güler yüzlü ve yumuşak huylu?” İnsanın tek başına müşfik, merhametli, kibar, anlayışlı olması yetmez, bu hâlleri kalabalık içinde de, her türlü insanla münâsebetlerinde de korumalıdır.
* * *
Bütün bu güzel hasletler, ancak bu vasıfları taşıyan sâlih kimselerle birlikte olarak elde edilir. Tasavvuf yolunda ilerleyebilmek ve mânevî terakkî için evveliyetle “ilim” şart. Ardından sâlih insanlarla ülfet, muhabbet, birliktelik… Yani “sohbet” şart. Sohbetlerde kalp yumuşayacak. Her gün ilim meclislerine, sohbet meclislerine, sâlihlerin arasına girmeye çalışmalı ve “Bugün ne öğrendim, hangi kelâmı hayatıma tatbik ettim?” demek lâzım.
Esas mesele, sadece iç âlemimizi harekete geçirmek. Teheccüdü kaçırmayalım. Melekler gıpta ediyor bize… “Bu insanlar, gaybe (görmedikleri hâlde Allâh’a, âhiret gününe ve meleklere) iman ediyorlar.” diye…
* * *
Eğer şu odadan çıkınca, burada öğrendikleriniz, aklınızdan ve kalbinizden çıkıyorsa; eski hâlinizi devam ettiriyorsanız, boşuna gelip yorulmuşsunuz demektir. Bir cümle, bir kelime dahî olsa, hayatınızı değiştirmeye başlasın, duyduklarınız, öğrendikleriniz!.. Bakışınız ibret olsun. Maneviyatla boyanın.
YORUMLAR