Allah Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur:
“Hayat şartları sizinkinden daha aşağı olanlara bakınız; sizden daha iyi olanlara bakmayınız. Bu, Allâh’ın üzerinizdeki nimetini hor görmemenize daha uygun bir davranıştır.” (Müslim, Zühd, 9; Tirmizî, Kıyamet, 58; İbn-i Mâce, Zühd, 9)
* * *
“Allah Teâlâ, bir kulunu sıhhatli, diğerini sakat yaratabilir. Birini çok akıllı, diğerini az akıllı yaratabilir. Yarattıklarından birini yılan yapar sründürür, birini kuş yapar uçurur. Bundan dolayı mahlûkattan herhangi birinin îtiraza aslâ hakkı yoktur.
Esâsen hayvanâtta da ancak hayatını idâme ettirebilecek derecede bir akıl, idrâk ve hissiyât bulunduğu için, hepsi de hâlinden memnundur. Mîdelerini doyurup fıtratlarındaki tabiî arzularını tatmin etmekten başka bir dertleri yoktur. Bu yüzden, niçin insan olarak yaratılmadım, diye düşünmeleri veya bunun ızdırabını duymaları söz konusu değildir.
Bir hayvanın veya bitkinin; “Niye ben insan olarak yaratılmadım?” deme hakkı olamayacağı gibi, sakatlık, hastalık, fakirlik, mahrumiyet vs. gibi birtakım sıkıntılar içinde bulunanların da, Allâh’ı -hâşâ- adâletsizlikle itham etmeleri, en başta akla, mantığa, iz’ân ve vicdana zıt bir keyfiyettir.
Kaldı ki, bir kul hakkında ilâhî lütfu ve ikramların azlığının mı, çokluğunun mu daha hayırlı olduğu, ancak âhiretteki mîzanda belli olacaktır. Zira az nîmetin doğurduğu borç az, çok nîmetin doğurduğu borç ise çoktur.” (Tafsîlât için bkz: Osman Nûri Topbaş, Gönül Bahçesinden Öyle Bir Rahmet ki, Erkam Yayınları)
YORUMLAR