Halk arasında geniz eti olarak bilinen adenoidler, bademcikler gibi vücudun savunma sisteminde rolü bulunan dokulardandır. Çocuklarda normal şartlarda bu yumuşak dokunun büyüklüğü 2-3 cm. kadardır ve yutağın burunla birleştiği yerin arka duvarına ve tavanına yayılmıştır.
Geniz eti enfeksiyonu genelde bademcik iltihabı ile birlikte seyreder ve büyüdüğü zaman hava yolları ile orta kulağı burun boşluğuna açarak havalanmasını sağlayan östaki borusunda tıkanıklığa yol açar.
Geniz etinin büyümesiyle ortaya çıkan belirtiler süt çocukluğu döneminde başlayabilir. Uzun süreli burun akıntısı, burundan konuşma, ağız solunumu yapma, iştahsızlık, yorgunluk, büyüme-gelişme geriliği, horlama, huzursuz uyku, ağlayarak uykudan uyanma şikayetleri vardır. Bu çocukların giderek yüz görünümleri değişir. Yukarıya doğru çekik üst dudaklar, öne çıkmış üst kesici dişler, sürekli açık duran bir ağızla zekâca geriymiş gibi görünürler, ancak zekâ geriliği yoktur.
Ağız sürekli açık kaldığı için dudaklar ve ağız içi kurudur. Ağız solunumu yapılması boğazda tahrişe ve öksürüğe bazen ateşle seyreden iltihaplanmaya neden olur. Sık tekrarlayan boğaz iltihabı östaki borusunda iltihap ve tıkanmaya sonuç olarak da orta kulak iltihâbına neden olur.
Bademcik ve geniz eti büyümesi çocuğun solunumunu güçleştirerek uykuda “apne” denilen nefes alamama nöbetlerine neden olur. Çocuk ağlayarak uykudan uyanır.
Sürekli ağzı açık duran, ağzı açık uyuyan, horlayan, sık sık orta kulak iltihabı geçiren, burnundan konuşan çocuklarda geniz eti muayenesi dikkatle yapılmalı gerekli görüldüğü hallerde geniz eti, ameliyatla alınmalıdır.
Bademcik ve geniz etinin birlikte alınması şart değildir. Bademcikler sık sık iltihaplanıyorsa, yutmayı ve nefes almayı zorlaştıracak derecede büyükse, bademcikte apse ya da tümör varsa bademciklerin alınması gerekir. Sürekli burun akıntısı, burun tıkanıklığı, burundan konuşma, ileri derecede hava yolu tıkanıklığı, uykuda apne nöbetlerinin olması, sık tekrarlayan orta kulak iltihabı geniz etinin alınmasına sebep teşkil eder.
Genelde 3 yaşına kadar beklense de şikayetlerin derecesine göre daha erken yaşta da bu ameliyat yapılabilir. Altı yaşından önce ameliyat olan çocuklarda bu lenf dokusu tekrar büyüse de 10 yaşından sonra küçülmeye başlar.
YORUMLAR