Soru: Kadınların saç kestirme, kaşlarını aldırma ve peruk takma gibi yollarla süslenmesi caiz midir?
− Kadının saçını kestirmesi, kökünden kesme veya erkek saçına benzetmek şeklinde ise câiz olmaz. Çünkü Allâh Teâlâ erkeğe benzemeye çalışan kadına ve kadına benzemeye çalışan erkeğe lânet etmiştir. Ancak kadınlar, saçlarını kestirmekle erkeğe benzemez ve hanımlara âid saç modeli oluşturmuş bulunurlarsa bunda bir sakınca yoktur.
Bir hanımın kaşlarını aldırması veya inceltmesi veya insan saçından peruk takması câiz görülmemiştir. Hadîs-i Şerif’te şöyle buyrulur: “Allâh Teâlâ dövme yapan ve yaptırana, kaşlarını inceltene ve güzellik için dişlerini törpületene; böylece kendisinin yarattığı şekli değiştirene Allâh lanet etsin.”
Mâlumunuz, günümüzde güzellik uğruna dindar kimseler arasında da yayılan estetik ameliyat (burun, dudak, çene vb.) operasyonlar da, Allâh’ın yarattığı şekli değiştirmek olduğundan bu hadis-i şerif muvâcehesinde uygun görülmemektedir.
Soru: Kadın veya erkeğin mahrem olmayan biriyle tokalaşması câiz midir?
− İslâmda mahrem olmayan bir kadına bakmak câiz olmadığı gibi ona dokunmak veya onunla tokalaşmak da câiz olmaz.
Hazret-i Peygamber, erkek sahâbelerle tokalaştığı hâlde hanımlarla tokalaşmamıştır. Nitekim O, Medine’ye hicret edince biat için hanımları toplamış ve kendilerine sadece “seninle biat yaptım” demekle yetinmiştir. Hazret-i Âişe -radıyallâhu anh-’dan nakledildiğine göre biat sırasında Peygamber Efendimizin eli, hiçbir yabancı hanımın eline değmemiştir.
Diğer yandan Hazret-i Peygamber’in bir kumaş üzerine elini koyduğu ve hanımların da aynı kumaşa ellerini koyarak biat ettikleri ve “Ben kadınlarla ellerini tutarak musâfaha yapmam” buyurduğu nakledilmiştir.
YORUMLAR