Çocuklarda sıkça gördüğümüz solunum yolu enfeksiyonlarının en önde gelen sebepleri virüslerdir.
Grip; bir çeşit virüs grubunun meydana getirdiği üst solunum yolu enfeksiyonudur.
Bulaşma: Virüs taşıyan kişilerin aksırık, öksürük ve konuşmaları ile üst solunum yollarındaki salgılardan oluşan damlacıklar havaya geçer ve havada uzun süre asılı kalır. Bu damlacıkları içeren havanın solunması ile bulaşma gerçekleşir. Bağışıklık sisteminin yetersiz olması ve süregelen bir hastalığın buluşması (diabet gibi…) hastalığın ilerlemesine ve şiddetli seyretmesine sebep olur.
Grip olan kişide belirti ve bulgular:
–İştahsızlık.
–Halsizlik, bebeklerde huzursuzluk.
–Ürperme, titreme, baş ağrısı.
–Otuz sekiz derecenin üstünde ateş. (1-5 günde düşer)
–Kas ve eklem ağrıları.
–Gözlerde sulanma, yanma, kaşıntı ve kızarıklık.
–Burun tıkanıklığı, akıntısı, burunda kaşıntı.
–Boğaz ağrısı, boğazda yanma.
–Aksırık, kuru öksürük.
–Boğazda kızarıklık
* Herhangi bir komplikasyon gelişmezse hastalık dört-beş günde iyileşir. Tedaviye rağmen düşmeyen ateş ve geçmeyen belirtiler, artan öksürük ve baş ağrısı, solunum sıkıntısı, kulakta dolgunluk hissi, ağrı hatta akıntı vs. başka hastalıkların eklendiğini gösterir. Bunlar sinüzit, orta kulak iltihabı, bronşit ve zatürre (pnömoni) olabilir. Bu tür komplikasyonlara karşı âile dikkatli olmalı hiçbir gribi basit görmeyerek çocuğu dikkatle izlemelidir.
Tedavi:
Komplikasyon gelişmiş gripte tedavi, belirtilere yöneliktir. Antigral ilaçlar, ağrı kesici ve ateş düşürücüler, burun tıkanıklığı için kullanabileceğimiz damla veya spreyler çocuğu rahatlatacaktır. Ateş için aspirin kullanılmalıdır. C vitamini takviyesi griple mücadele eden vücudun savunmasına yardımcı olur. Hasta odası havalandırılmalı, temiz tutulmalı, çocuğun da temizlik ve istirahatı sağlanmalıdır. İstirahat yapılmadığı takdirde gribin iyileşmesi gecikir ve hastalık tekrarlayabilir. Rahatsızlık sürecinde bol sıvı alınmalıdır. Su, meyve suyu, kafeinsiz içecekler, bitkisel çaylar tercih edilmelidir.
Özellikle yüksek ateş olduğunda vücudun sıvı ihtiyacı artar ve yeteri kadar sıvı alınması; burundaki, göğüsteki ifrazatın daha az birikmesine ve vücuttan kolaylıkla atılmasına yardım eder. Komplikasyon gelişmedikçe antibiyotik kullanımına gerek yoktur.
Grip salgınlarında kalabalık yerlere girmekten kaçınmak, öksüren, aksıran kişilere yaklaşmamak, grip belirtileri görülen kişilerle sarılıp öpüşmemek, hijyene dikkat etmek hastalığın bulaşmaması için riayet edilmesi gereken hususlardır.
YORUMLAR