Çilek

Limondan Fazla C Vitamini İçeren Güzel Bir Meyve

ÇİLEK

 

Hoş kokusu ve kırmızı renkli meyvesiyle gülgiller familyasında yer alan bir bitkidir. Baharın müjdecisi olan bu güler yüzlü meyvenin, bilinen yirmiden fazla türü vardır. Çok sevilen bir meyvedir çilek… Kokusu, rengi, tadı, dokusu ile pek çok kimsenin en sevdiği meyvelerdendir. Hatta rivâyete göre:

“-Bir meyve olsanız hangi meyve olurdunuz?” diye sorulduğunda kadın deneklerin büyük bir çoğunluğu:

“-Çilek…” diye cevap vermiş.

 Her sebze ya da fidelikte kolay yetiştirilebildiğinden sanayiye uygun bir meyvedir. Çilek; reçeli, marmelatı, kompostosu, dondurması ve pastasıyla pek çok alanda kullanılır.

Meyveleri toprağın üzerinde durduğundan, yemeden önce iyi yıkanmalıdır. Taze olarak tüketilebileceği gibi derin dondurucuda bir yıl kadar saklanabilir. Dondurucuda saklama tekniği ise şöyledir: Taze olgun çilekler, buzlu suda iyice yıkanır. Sapları çıkarılır. Bir kaç defa kağıt havluda kurulanır. Havası alınmış dondurucu kaplarda muhafaza edilir. Buz dolabında ise yıkanmadan ve sapları ayıklanmadan ağzı kapalı olarak 2-4 gün tazeliğini korur.

Çileğin besin değeri: 1 Kap (250 mg.) taze çilekte:

 

Besinler

Birim

Değer

Kalori

kcal

48

Protein

g

1

Yağ

g

0.6

Karbonhidrat

g

11

Demir

mg

0.6

Sodyum

mg

2

Kalsium

mg

22

Fosfat

mg

30

A vitamini

iu

42

B6 vitamini

mcg

92

C vitamini

mg

90

Potasyum

mg

262

 

Tablodan da anlaşıldığı üzere; çilekte limondan fazla C vitamini bulunur. Bu hâli ile çilek, vücudumuz için iyi bir C vitamini kaynağıdır. Soğuk algınlıklarında direnci arttıracağından bol bol yenilmelidir. Yine yapısındaki demir ve fosfor oranının yüksekliği de çilek için önemli bir ayrıcalıktır. Bundan dolayı kansızlığı olanların, çileği tercih etmeleri yerinde bir seçimdir. Kalori oranının düşük olması nedeniyle kilo problemi olanlar, şeker ilave etmeden sıklıkla yiyebilirler. Bu aynı zamanda şeker hastaları için de çok sevindiricidir.

 Kısacası çilek, her yaşta yenilebilecek bir meyvedir. Çünkü çileğin en önemli özelliği bağırsak yumuşatıcı ve idrar söktürücü olmasıdır. Bu hâliyle kabızlığı giderir, mesane yollarını temizler. Çileğin daha hızlı ve iyi sindirilmesi için ve buna bağlı olarak daha faydalı olması için yemekten sonra değil, açken yenmesi tavsiye edilir; hatta sabah kahvaltıdan önce yenmesi daha uygundur.

Çileğin en önemli faydalarından biri de vücutta biriken toksinleri temizleyerek zehirli maddeleri dışarı atmasıdır. Böylelikle kanı temizler ve akıcılığını artırır. Çilek, göze kuvvet verdiği gibi ağız kokusunu da giderir. İçinde bulunan pektin, kollestrolün düşmesini sağlar. Çok çilek tüketenlerde parlak ve canlı bir cilt meydana gelir.

Uzmanlara göre, çileğin diğer faydaları şöyledir: Bağışıklığı güçlendirir. Çocuk felci ile ağız ve deri yaralarını oluşturan bazı virüsler için öldürücü bir tesir taşır. Ciltteki sivilce ve aknelere iyi gelir. Elajik asit ihtiva ettiğinden, kansere karşı koruyucu ve ilerlemesini önleyici özellikler içerir. İdrar söktürücü özelliğinin yanında gut hastalığı ağrılarını azaltıcı etkisi vardır. Sinirleri kuvvetlendirip, bağırsak kurtlarını döker ve ateş düşürür.

 

Çilek Maskesi

Elli gram kadar çilek, az miktarda sütle karıştırılıp elde edilen krem yüze sürülür ve 15 dakika sonra yüz temizlenir. Bu formül sonucunda, derinin canlı ve parlak bir renge kavuşması sağlanmış olur. Buna “çilek maskesi” adı verilir.

 

Çilek Kürü

Günde 200-500 gram çilek yenilerek bağırsak yumuşatıcı ve idrar söktürücü özelliğinden faydalanılır. Bu kür, günlerce sürdürülerek sindirim sisteminin rahatlaması sağlanır. Eğer akşam yatmadan önce yapılırsa, ertesi gün bol idrar sökülmüş ve bağırsaklar temizlenmiş olur.

Zaman içinde çok çilek tüketen bazı kimselerde kurdeşen hastalığına rastlanabilir. Bu durum, organizmanın zehirli maddeleri hızla dışarı atmasıyla birlikte ciltte sivilceler oluşturur. Ancak bu gelip geçicidir; allerji değildir.

Romatizmal hastalıklar ve damar sertliği için şifalı otlarla tedâvî uzmanı Fransız M. Messeque şöyle bir formül tavsiye ediyor:

“Bir litre suyu on tutam çilek kökü ve kurutulmuş çilek yaprağı koyarak hafif ateşte beş-altı dakika, kapağı kapalı olarak kaynatın. Ocağı söndürüp kabı ocakta 10 dakika daha bırakın. Sonra süzün. Yemeklere yakın olmayan saatlerde olmak şartıyla günde iki bardak için... Bu şurup, romatizmal hastalıklar ve damar sertliği için son derece faydalıdır.”

 

İşte size ve özellikle çocuklarımıza enfes bir içecek!

Malzemeler: 500 gr. çilek, 1.5 su bardağı şeker (İsteğe göre arttırılabilir.), 5 su bardağı su.

Yapılışı: Bir tencereye şeker ve su konularak kaynatılır. Önceden temizlenmiş yıkanmış çilekler, kaynayan suya atılır. 3-5 dakika kaynatılıp, ateşten alınır.

Soğutulduktan sonra su oranı arttırılarak ya kâselerde komposto şeklinde ya da içecek olarak tüketilir.

PAYLAŞ:                

Nejla Bas

Nejla Bas

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle