Antibiyotik

Canlı organizmalardan elde dilen ve diğer organizmaların üremesine engel olan maddeye antibiyotik denir. Tipik antibiyotik örneği olan penisilin küften elde edilir ve diğer birçok bakterinin üremesine engel olur.

Öyle durumlar vardır ki, antibiyotik kullanımını tavsiye etmekten başka çıkar yol yoktur. Zor durumlarda özenle kullanıldığında hayat kurtarır. Bazen de yazık ki, yalnızca kullanım kolaylığı ve hızlı etkisi nedeniyle gelişigüzel seçiliveren bir antibiyotik, zararlı neticelere yol açmaktadır.

Antibiyotik kullanımında, ilacın beden sistemlerinde yol açabileceği etkileri azaltabilecek bazı önlemlere  başvurulmalıdır. Günde en az iki gram C vitamini ve ayrıca B vitamini kompleksleri alınmalıdır. Enfeksiyon ve antibiyotiğin yol açtığı stresi yenebilmesi ve doğal savunma sistemini yeniden güçlendirebilmesi için bu vitaminler bedenimizi destekleyebilirler. Bazı antibiyotik türleri, doğal bağırsak florasına zarar verebildiği için bol miktarda yoğurt yenmelidir; çünkü yoğurt bünyesindeki bakteriler sayesinde bağırsakların doğal dengesini yeniden kurabilmesine katkı sağlayabilir.

Antibiyotik kullandığımız sürece dinlenmeye özen göstermeliyiz, çünkü o sırada bedenimiz yanına yaklaşılmayacak olan çok güçlü kimyasalların saldırısı altındadır!

Bir antibiyotik tedâvîsi şifâlı bitkilerle de desteklenebilir. Bu bitkiler tedâvî sırasında ilacın etkisini arttırmak amacıyla kullanılabilir. Hangi durumda hangi bitkinin öncelikle etkili olabileceği, enfeksiyonun hangi organda olduğuna ve hastanın özelliklerine göre değişir; bitki seçiminde bu durumlar gözönünde bulundurulmalıdır. Sistemi acı madde içerikli bitkilerle ve belki de sinir sistemini güçlendirici bitkilerle desteklemek amacıyla şifalı bitkiler, bir antibiyotik tedâvîsinin ardından da kullanılabilir. Özel durumlar hâricinde genel olarak kullanılabilecek bitkiler; ısırganotu, atkuyruğu, yoğurtotu, civanperçemi, eğir kökü, yeşil yulaf, pelinotu. (Kaynak: Bir Yudum Sağlık, Niyazi Eröztürk)

 

 

SEBZELİ FIRIN MAKARNA

 

Malzemeler:

Yarım paket makarna

1 adet patlıcan

2 adet közlenmiş kırmızı biber

1 su bardağı bezelye

3 adet yumurta

1 su bardağı süt

1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı

Tuz, karabiber

Patlıcanı kızartmak için sıvıyağ

 

Hazırlanışı:

Makarnaları kaynayan tuzlu suda haşlayıp süzün. Patlıcanı küp olarak doğrayın ve kızgın yağda kızartın. Makarnaları büyükçe bir kaba alın. Kızarmış patlıcanları ince kıyılmış közlenmiş kırmızı biberleri ve 1 su bardağı bezelyeyi ekleyip karıştırın.

Ayrı bir kapta yumurta, 1 su bardağı süt, tuz, karabiber, renklenmiş kaşar peynirinin yarısı ve erimiş tereyağını çırpın. Kâsedeki makarnalı malzemenin üzerine gezdirin. Hepsini iyice harmanlayın ve fırın tepsisine yayın. Üzerine kalan kaşar peynirini serpin. 200 derece fırında üzeri kızarana dek pişirin. Ilınınca dilimleyerek servis yapın.

 

PAYLAŞ:                

Ruşan Kavaklı

Ruşan Kavaklı

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle