Doç. Dr. Aynur Uraler, İFAV Yayınları
Yuvamız Dergisi’nin Altınoluk Dergisi’yle birlikte verildiği zamanlardan beri dergimizi takip eden eski okuyucularımızın ismini rahatlıkla hatırlayacağı birisidir, Aynur Uraler hocahanım… Kendisi, o zamanlar Peygamber Efendimiz ve ashâb-ı kirâm ile ilgili iki sayfalık bir köşe yazısı hazırlamaktaydı. O günlerden bugünlere kadar kendisi, Peygamber Efendimiz ve hadîs-i şerîfleriyle ilgili çalışmalara devam etmekte ve çok kıymetli eserler neşretmektedir.
Bu yazımızda sizlerle paylaşacağımız eseri de, muhtevâ olarak oldukça ilginç… Yazar, Peygamber Efendimiz’e kendi devrindeki Hıristiyan ve Yahudilerin sormuş oldukları soruları ele almış. Kitap bir giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşuyor. Giriş bölümünde, İslâm tarihi boyunca aynı konuda çeşitli hadis kitaplarından derlenen ve müstakil olarak hazırlanan bazı eserler hakkında bilgi veriliyor. Bu bilgileri, “Yöntem” ve “Kaynaklar” bölümünde zikreden yazar, genel hatlarıyla kırk civarında soru tesbit etmiş.
Birinci Bölüm’de, konuya giriş mâhiyetinde “Ehl-i Kitap ve Dinleri”, “Hz. Peygamber Zamanında Ehl-i Kitap”, “Hz. Peygamber’in Ehl-i Kitap ile Münâsebetleri” ve “Hz. Peygamber’e Soruları Yöneltme Sebepleri” başlıkları altında bilgiler vermekte…
İkinci bölümde ise, yöntem ve kaynaklar kısmında zikrettiği 40 civarında soruyu, önce “Yahudilerin Sorduğu Sorular” ve “Hristiyanların Sorduğu Sorular” şeklinde ikiye ayırmış. Ardından Yahudilerin sorduğu soruları, kendi içinde, “Allah Teâlâ ile, Kur’ân-ı Kerim ile, Bazı Âyetler ile, Hz. Peygamber ile, Diğer Peygamberler ile, Âhiret ile, Gayb ile, İslâm Dini’ndeki Bazı Uygulamalar ile, Yahudiler ve Tevrat’ta Bulunan Hükümler ile…” şeklinde alt başlıklar altında toplamış. Bu konuya yaklaşık 250 sayfa ayırdıktan sonra, Hıristiyanların sorduğu soruları da “Kur’ân, Kerim, Kendi Dinleri ve Âhiretle İlgili Sorular” başlıkları altında değerlendirmiş ve bu sorulara da 30 sayfa kadar ayırmıştır.
Sonraki bölümlerde rivayetlerin kaynak ve isnad açısından değerlendirmesini yapmış ve sorular çerçevesinde Ehl-i Kitabın ve Peygamber Efendimizin tavırlarını incelemiştir.
Yazar, “hadis ilminin öncelikli görevinin, sünneti ortaya çıkarmak” olduğu düşüncesinden hareketle, Peygamberimizin Ehl-i Kitapla münâsebetleri, onların sorularına karşı tavrının ne olduğu hakkında bilgi sahibi olmak istemiş ve bu rivayetler neticesinde, Ehl-i Kitabın karakteristik özelliklerini, meraklarını, doğruyu gördüklerindeki tavır ve hareketlerini tesbit etmeye çalışmıştır. Aynı zamanda müsteşriklerin ve İslâm üzerinde yazılar yazan kimselerin art niyet, iftira ve karalama yapmak üzere kullandıkları yanlış bilgileri tashih etmek ve İslâm’a saldırıyı Peygamber Efendimizin hayatı ve şahsiyeti üzerinden yapanlara cevap vermek üzere bu kitabı kaleme aldığını ifade etmiştir. Peygamber Efendimizi, asr-ı saadeti tanımak isteyen bütün okuyucularımıza; dopdolu, ilmî ve hayret verici bölümlerin bulunduğu bu kitabı, hararetle tavsiye ederiz.
YORUMLAR