1-2 Yaş Arası Beslenme

Çocuklar, ilk iki yaşta çok hızlı bir gelişim ve değişim gösterirler. Buna uyum sağlamak, âile için güç olabilir. İlk sene; annesini emip bol bol uyuyan ve ayda en az yarım kilo alan bir bebek, bir yaşından sonra sürekli hareket etmeye, beslenmeyi reddetmeye başlar. Bunun neticesi olarak eskisine kıyasla daha az kilo alır. Bu da âile fertlerinin bir problemi haline dönüşür.

Aslında bu, tabiî gelişimin bir parçasıdır. Çocuk yürümeye başlamıştır ve etrafı keşfetmeye çalışmaktadır. Endişelenmeyi gerektirmeyen bu durum, çocuk için bazen bir oyuna, bazen de âilenin zorla yemek yedirmeye çalışmasıyla bir işkenceye dönüşebilir.

Bir yaşından sonra çocuklar, günlük gıda ihtiyaçlarının üçte birini, anne sütünden alabilirler. Anne sütü ile beslenme, iki yaşına kadar devam etmelidir. Ancak anne sütü, diğer gıdaları almasına engel olmamalıdır.

 

İki Yaşından Sonra

İki yaşından sonra yavaş bir şekilde önce gündüz, sonra da gece emzirmeleri sonlandırılmalıdır. Sütten kesme, âniden ve çocuk hastayken yapılmamalı, sütten kesmek için anne, bebeğinden ayrı kalmamalı, emzirmediği dönemde ona ilgisini azaltmamalıdır. Bunlar, pek çok psikolojik probleme yol açabilir. Âni kesme durumlarında anneye, süt yapımını azaltıcı ilaçlar alması tavsiye edilebilir.

Bu dönemdeki çocuklar, dengeli olarak ana gıda gruplarından tüketmelidirler:

1- Et, balık, baklagiller

2- Süt ve süt ürünleri

3- Ekmek ve diğer tahıllar (patates, makarna, pilav)

4- Sebze ve meyve grubu

5- Yağlar.

Süt ve süt ürünleri; protein, A-B vitamini, kalsiyum, çinko, iyot, magnezyum ihtiva eder. Bu mineraller, büyüme için çok önemlidir. Süt tüketimi, günde yarım litreyi geçmemelidir. Fazla tüketim; kansızlık, kabızlık gibi problemlere yol açmaktadır. Az yağlı sütlerin tüketilmesi tavsiye edilmez. Süt, her şekilde verilebilir. Süt içmeyip peynir, yoğurt yiyen bir çocuk, kalsiyum ihtiyacını bu şekilde karşılar. Anne sütü alan çocuklar, iki yaşına kadar emzirilmeye devam edilmelidir. Almayanlar ise, bir yaşından sonra inek sütü içebilirler.

Et, balık, baklagiller; A-B vitamini, demir, çinko, lif ihtiva eder. Demir, en iyi şekilde et grubundan karşılanır. Sebze-meyvelerle tüketilirse muhtevalarındaki demirin emilimi artar.

Ekmek ve diğer tahıllar; protein, B1-B6 vitaminleri, kalsiyum, demir ve lif ihtiva ederler.

Sebze ve meyveler; lif, A-C vitamini, folik asit, potasyum ve demir ihtiva etmektedir.

Bu yaş grubundaki çocuklarda sağlıklı beslenme davranışının geliştirilmesi önemlidir.

Bu yaşlarda, çocukların dikkatleri çabuk dağılır, kaşık kullanmada zorlanırlar. Bir öğünde çok iyi yerken diğer öğünü reddedebilirler. Küçük oldukları için bir öğünde yeteri kadar yiyemeyebilirler.

 

Sağlıklı ve Düzenli Beslenme İçin

1-2 yaşındaki çocuğun farklı gıda gruplarından yeteri kadar alması nasıl sağlanabilir? Düzenli beslenme alışkanlığı nasıl kazandırılabilir? Bu, çok önemli bir konudur. Küçük yaşlarda kazanılan beslenme alışkanlıkları, insanı, ileriki hayatında da etkileyecektir. Bunun için şu hususlara dikkat etmek gerekmektedir:

-Yiyecekler; 3 ana 2-3 de ara olmak üzere toplam 5-6 öğünde verilmeli, beslenmesi için yeterli zaman tanınmalı, kendi kendine yemesi için alıştırılırken etrafı kirletmelerine kızmamalıdır.

-Çocukların yemek zamanları düzenli ve aynı saatte olmalı, yemek tabakları ayrı olup ne kadar yedikleri takip edilmelidir.

-Her gün sebze yemeği, gün aşırı yumurta, haftada 2-3 kez et ya da köfte, haftada bir balık yedirilmeli; yemekler bulamaç şeklinde verilmemelidir.

-Çocuğu tuzlu yemeye alıştırmamalı, gıdaların içindeki tuzu tabiî olarak alması sağlanmalıdır.

-Çocuk yemek yemeye ara verince, beslemekten vazgeçmemeli, biraz sonra tekrar yemeği verilerek doyurulmalıdır.

-Öğün araları iyi ayarlanmalı, çocuk iyice acıkıp sinirlenmeden beslenmelidir.

-Çocuk, uykulu iken beslenmemelidir.

-Çocuk zorla beslenmemeli, yemek saatleri stresli olmamalıdır.

-Çocuğa su içme alışkanlığı kazandırılmalı; ancak yemek sırasında veya hemen öncesinde fazla miktarda su verilmemelidir.

-Çocuğa; çay, kahve, kolalı-gazlı içecekler, hazır meyve suları verilmemelidir.

-Diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmaya çalışılmalıdır.

-Bu yaştaki çocuklara yağ kısıtlaması ve diyet ürünleri tavsiye edilmez.

PAYLAŞ:                

Betül Nefise İnal

Betül Nefise İnal

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle